Na dobrą sprawę piwo można zarówno ważyć,
jak i warzyć, ale – co istotne – to dwie różne czynności. W wypadku warzenia
i ważenia mamy do czynienia z homonimami, czyli wyrazami o tym samym
brzmieniu, lecz innym znaczeniu.
Warzyć to przestarzały czasownik,
określający czynność gotowania. Łatwo to zapamiętać, jeśli zestawimy sobie ten
czasownik z takimi wyrazami, jak wywar lub wrzątek. Zatem gdy
napiszemy: „Babcia długo warzyła potrawę”, mamy na myśli, że owa babcia
długo potrawę gotowała. Drugi czasownik, będący przedmiotem moich
dzisiejszych rozważań, czyli ważyć, oznacza określanie czyjejś wagi
(głoska g wymienia się na ż), czyli w zdaniu „Ekspedientka
ważyła jabłka”, mówimy, że ekspedientka ustalała wagę jabłek.
Biorąc pod uwagę powyższy wykład,
rozumiemy już, że w znanym frazeologizmie z piwem powinien się pojawić
czasownik z literą rz, bo chodzi tu o czasownik znaczący gotowanie,
przygotowanie, a więc: „Nawarzyć sobie piwa”.